Тернопільська громада: об'єднуємо зусилля для запобігання домашньому насильству

23 березня 2023 року в місті Тернопіль відбувся форум «Запобігання домашньому насиллю в Тернопільській громаді. Цей захід є частиною проєкту «Тернопільська громада: об’єднуємо зусилля для запобігання домашньому насильству», який реалізовується громадською організацією «Центр розвитку ініціатив «ІнСорс».

Відтворити відео

Подія зібрала разом 100 учасників та учасниць, серед яких представники та представниці органів місцевого самоврядування та владних інституцій, профільних служб та організацій, які працюють із запобіганням домашньому насильству, поліція, психологи, соціальні представники, неурядові організації, освітяни, громадські активісти, представники ЗМІ, волонтери та всіх зацікавлених в даній тематиці.

Під час форуму виступили:

Алла Дахновець

проєктна менеджерка ГО ІнСорс та керівниця проєкту «Тернопільська громада: об'єднуємо зусилля для запобігання домашньому насильству»

Володимир ПЛЕТЮК

головний спеціаліст відділу сприяння роботі регіональних представництв Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Христина БІЛІНСЬКА

начальниця управління сім'ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради.

В першій частині заходу відбулися дві пленарні сесії

Перша пленарна сесія на тему «Запобігання домашньому насильству на Тернопільщині. Яка ситуація наразі та над чим потрібно працювати більш посилено?» зібрала наступних спікерів:

  • Галина СМАЛЬ, директор Тернопільського обласного центру соціальних служб
  • Тетяна ГОРБОНІС,  начальниця комунального закладу Тернопільської міської ради Тернопільський міський центр соціальних служб, директор
  • Дмитро АДАМОВИЧ, начальник сектору взаємодії з громадами Управління превентивної діяльності Головного управління Національної  поліції в Тернопільській області майор поліції
  • Ірина ГІРНЯК, сектор у справах сім’ї Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради

На другій пленарній сесії на тему «Механізми запобігання домашньому насильству» виступили:

  • Тетяна ДРАКОХРУСТ, доктор юридичних наук, професор кафедри міжнародного права та міграційної політики ЗУНУ, голова ГО Освітній Старт
  • Володимир КАРИЙ, доктор філософії спеціальності «Право», старший викладач кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права ЗУНУ
  • Наталія КОСТЮК, директорка центру соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Тернопільської ОВА

Друга частина форуму проходила у п'яти локаціях, що дало можливість кожному учаснику та учасниці взяти участь в одному з 5 майстер-класів, що відбулися одночасно:

  • Майстер-клас «Домашнє насильство. Міфи та реальність. Алгоритм запобігання» (Олександра М’ЯЛКОВСЬКА, начальниця відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Тернопільській області. Ігор ІВАСІВ, старший інспектор з особливих доручень відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Тернопільській області ДПП)
  • Майстер-клас «Мовчати не можна говорити» – запобігання домашньому насильству в медіа» (Марія ПАЧКОВСЬКА, директор Студії Файне місто, голова ГО «Медіаспільнота «Файне місто», продюсер, режисер)
  • Майстер-клас «Надання допомоги сім’ям/особам, які мають проблему насильства: психологічні аспекти» (Маряна ГЕВКО, психологиня, психотерапевтка, тренерка та консультантка у сфері попередження та протидії домашньому насильству та жорстокому поводженню з дитиною)
  • Майстер-клас «Чому Оксана має бути слухняною, а Петро сильним? І яке це має відношення до домашнього  насильства?» (Лариса ОВЧАРУК, лікарка, психологиня, членкиня української асоціації позитивної психотерапії, тренерка, громадська діячка)
  • Майстер-клас «Казкотерапевтичні підходи у роботі щодо запобігання сімейному насильству» (Олена ТІУНОВА, PhD, кандидатка психологічних наук, практикуюча психологиня, чинна членкиня Української спілки психотерапевтів, координаторка з питань психічного здоров’я Тернопільської ООТЧХУ).

Серія з 10 соціальних відеороликів, що спростовують міфи про домашнє насильства

Виставка «Домашнє насильство: розумій правильно і запобігай»

Виставка включає 10 інформаційних стендів, присвячених тематиці запобігання домашньому насильству. Кожен стенд ілюструє окрему тему: форми домашнього насильства, міфи та їх спростування, ознаки токсичних стосунків, статистику та чимало іншої важливої й актуальної інформації.

Проєкт реалізовано у межах співпраці UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Канади.  Думки, погляди та рекомендації, викладені на Форумі, належать авторам(-кам)  і не обов’язково відображають офіційну політику чи позицію UNFPA, ГО «Інноваційні соціальні рішення» або уряду Канади.

Використання матеріалів сайту лише
за умови посилання на insource.com.ua.
© 2023 ІнСорс