«Розвиток бізнесу північної Тернопільщини»: результати проєкту

У межах програми EU4Business за фінансування ЄС та уряду Німеччини протягом квітня-листопада 2023 року в трьох громадах Тернопільської області реалізовувався проєкт «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини». Втілення задуму відбувалось завдяки співпраці Фонду розвитку підприємництва й Центру розвитку ініціатив «ІнСорс».

Мета проєкту полягала в стимулюванні розвитку підприємництва північної Тернопільщини, створенні умов для бізнес-освіти потенційних та чинних підприємців, підвищенні інвестиційної привабливості громад та стимулюванні залучення інвестицій.
Проєкт реалізовувався в межах трьох громад: Лановецької міської територіальної громади, Збаразької міської територіальної громади та Кременецької міської територіальної громади.

«Розвиток бізнесу Північної Тернопільщини» — це комплексна ініціатива, яка передбачала чимало актуальних можливостей для МСП – від навчальної складової до можливості залучити грантові кошти для розвитку власної справи.
Зокрема, в межах проєкту проведено 26 заходів (21 тренінг, 1 конференція, 1 онлайн-форум, 2 презентаційні заходи, 1 міжнародна поїздка), розроблено 15 документів, загалом учасниками всіх заходів стали 630 людей.

У травні-серпні функціонувала бізнес-школа «B2B School», яка стала унікальною можливістю отримати бізнес-освіту у рідній громаді. Протягом чотиримісячного навчання учасники школи отримали актуальні знання та навички щодо ведення власного бізнесу, вивчали досвід і кращі практики розвитку МСП на базі профільних інституцій у Тернополі, Івано-Франківську та Львові. Навчання складалося з 11 одноденних офлайн-тренінгів на такі теми: «Основи підприємництва. Історії успіху», «Використання онлайн-технологій у бізнесі», «Податкова звітність», «Підготовка бізнес-плану», «Фінансова грамотність», «Бізнес-стратегія для малого бізнесу», «Фінанси для власників, грантова підтримка», «Інновації в бізнесі». Окрім цього, учасники бізнес-школи мали можливість за підтримки кваліфікованих експертів розробити та подати на грантовий конкурс бізнес-плани для розвитку власної справи.

За результатами діяльності бізнес-школи «B2B School»:

     34 учасників та учасниць розпочали навчання у бізнес-школі;

     25 учасників та учасниць успішно завершили навчання у бізнес-школі, відвідавши 70% всіх занять;

     20 учасників та учасниць успішно завершили навчання у бізнес-школі, відвідавши 80% всіх занять;

     20 учасників та учасниць отримали не менше 8 годин консультацій в межах менторського супроводу з метою написання бізнес-планів;

     19 учасників та учасниць написали бізнес-плани;

     8 учасників подали свої бізнес-плани на грантові конкурси.

Окрім цього, для тих представників мікро, малого та середнього підприємництва громад, які не були відібрані для навчання у бізнес-школі, але були зацікавленні отримати профільні знання та навички, проведено додаткові 10 навчальних тренінгів на такі теми: «Адаптація бізнесу до умов війни», «Підготовка бізнес-плану» (для грантів), «Кризовий менеджмент», «Підприємець та його ділові якості», «Культура підприємницької діяльності», «Фінанси для власників», «Грантова підтримка бізнесу», «Онлайн-маркетинг», «Фінансова грамотність», «Особливості експортної діяльності». Учасниками цих заходів стали 198 осіб.

В межах проєкту  «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини» окремим напрямком діяльності була робота з територіальними громадами, для яких розроблено 15 стратегічних документів:

Інвестиційні паспорти для Лановецької, Збаразької та Кременецької громад;

Інформаційні матеріали для інвестиційних об’єктів Лановецької, Збаразької та Кременецької (по 3 інвестиційних об’єкти для кожної з громад — всього 9 об’єктів);

● Муніципальні дорожні карти для Лановецької, Збаразької та Кременецької громад (по одній дорожній карті для кожної з громад).

В межах проєкту «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини» відбулися заходи з підвищення інвестиційного іміджу громад. Зокрема, у жовтні представники Збаразької, Лановецької та Кременецької територіальних громад взяли участь в міжнародній виставці Anuga в Німеччині.

Учасників поїздки було обрано за результатами відкритого відбору та вони у рівній кількості представляли кожну з трьох громад-учасниць проєкту. Серед тих, хто зміг відвідати виставку Anuga, були представники місцевих підприємств, що займаються тваринництвом, м’ясною переробкою, переробкою молока та виготовленням крафтової молочної продукції, а також виготовленням продукції птахівництва. Окрім цього, з метою представлення інвестиційного потенціалу громад північної Тернопільщини захід відвідали уповноважені представники місцевого самоврядування Збаразької, Лановецької та Кременецької територіальних громад.

Побувавши на виставці Anuga, представники бізнесу північної Тернопільщини змогли поспілкуватися з колегами зі суміжних галузей підприємництва з різних країн світу.

Зокрема, отримано прямі домовленості з французькою компанією Romanzinі про експорт у 2024 році переробленого та вакуумованого м’яса равлика Helix Aspersa Muller та охолодженого равлика Helix aspersa Maxima, які вирощуються місцевими фермерами. Домовились про співпрацю із Турецькою компанією Полс у виробництві кінцевих продуктів із малини та суниці, де використовується метод сублімованої сушки, та можливий їх експорт у країни Євросоюзу. Місцевий підприємець готовий придбати дане обладнання, сировинна база в значному об’ємі знаходиться в наших трьох громадах і в необробленому вигляді, без значної доданої вартості наразі експортується в Польщу. Попередньо домовились про прямий експорт ріпаку через річковий порт Дунаю. Місцеві фермери вирощують досить багато цієї культури й зможуть скористатись такою можливістю.

Також був цікавий досвід поєднання українських виробників, що виставляються в Німеччині, із місцевими виробниками. Так сирна компанія SNECO.UA, потенційно може домовиться з виробником сиру із Лановецької територіальної громади про розширення випуску снеків на експорт. Напрацьовані контакти з такими іноземними виробниками сиру, як GAZI, Snovdonia, Bio Kaserei, Pecorinoromano, MAAZ cheese, RVB. В процесі переговорів наразі співпраця між виробництвами, обмін досвідом та подальшим взаємовигідним партнерством.

Учасникам поїздки вдалось налагодити контакти та домовитись про додаткові онлайн зустрічі з компаніями «Snowdonia Cheese Company Ltd», «Fine Service Paris», «Vibhor Exim Put. Ltd»., «Erzinio», «Van der Heiden» та іншими.

У жовтні в коворкінг-просторі для підприємців Лановецької територіальної громади  також відбулася конференція для представників громад та бізнес-об’єднань «Єднання заради Перемоги».

Подія зібрала понад 50 учасників, серед яких були представники бізнесу, місцевого самоврядування та громадськості Тернопільщини. Програма події включала 3 пленарні сесії та круглий стіл. До активностей долучилися 17 спікерів, що представляли донорські організації, фермерські господарства, сільськогосподарські кооперативи та владні установи.

Варто зазначити, що учасники заходу активно комунікували зі спікерами, ділилися власним досвідом та обговорювали труднощі, із якими наразі стикається їхній бізнес. Чимало питань було поставлено до представників донорських організацій, які теж відвідали подію. Зокрема, щодо того, якими є їхні пріоритети на наступний рік, чи готові вони підтримувати сільське господарство та малих місцевих виробників, чи зміняться найближчим часом вимоги до бізнесу, який претендує на отримання грантових коштів.

Завдяки участі у заході спікерів, які представляли сільськогосподарські об’єднання з інших областей, місцеві підприємці отримали можливість перейняти їх досвід та налагодити професійні контакти для подальшої співпраці. Під час круглого столу «Посилення інвестиційного потенціалу громад шляхом міжнародного партнерства» особливу увагу отримала тема міжмуніципального співробітництва та його посилення. Зокрема, продовження співпраці територіальних громад північної Тернопільщини, які зараз є партнерами даного проєкту.

Значна кількість учасників з різних громад Тернопільщини та їхня зацікавленість участю в конференції «Єднання заради Перемоги» показує актуальність теми розвитку місцевого підприємництва, а також важливість організації й проведення таких заходів на локальному рівні. Можна впевнено стверджувати, що конференція «Єднання заради Перемоги» стала цінним діалоговим майданчиком з можливістю ознайомитися з дієвими практичними кейсами, поспілкуватися з колегами, знайти партнерів та поділитися власним досвідом

22 листопада відбулася презентація результатів проєкту «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини».

Подія зібрала представників Лановецької, Збаразької та Кременецької територіальних громад, серед яких були місцеві підприємці, представники органів місцевого самоврядування, громадськості та стейкхолдерів, задіяних у реалізації проєкту «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини». Програма заходу включала безпосередньо презентацію результатів проєкту та 3 пленарні сесії.

Так, з вітальним словом перед учасниками конференції виступили Роман Казновецький, голова Лановецької територіальної громади, Роман Полікровський, голова Збаразької територіальної громади та Валерія Колесніченко, регіональна проєктна координаторка Програми «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», (GIZ).

Іванна Мрига, керівниця Центру розвитку ініціатив «ІнСорс», розповіла присутнім про досягнення та результати проєкту «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини».

Після демонстрації загальних результатів проєкту відбулося обговорення їх якісних досягнень, де своїми думками поділилися учасники навчальних активностей проєкту.

Галина Фоміна, приватна підприємиця, учасниця бізнес-школи (Збаразька територіальна громада).

"Я взагалі не ставила собі питання, чи варто. Мені був цікавий досвід, що я, не витрачаючи великих коштів та великих зусиль, можу навчитися чомусь новому. Я - спеціаліст у вузькій галузі, я — агроном. Бухгалтерський облік, цифровізація - це все було надзвичайно цікавим, це все було новим. Я сподіваюся, що зможу застосувати нові знання у власному виробництві, чим покращу свій бізнес та допоможу іншим людям навколо мене."

Вікторія Ткачук, співвласниця закладу громадського харчування “Sushimania”, учасниця бізнес-школи (Лановецька територіальна громада).

"У нас є сімейна справа це суші на доставку. Насправді очікувань від навчання великих я не мала, коли записувалася до бізнес-школи. Мені просто було цікаво розширити свої знання, розширити коло знайомих, дізнатися щось нове і трішки поподорожувати Україною. Але по закінченню школи в межах EU4Business можу сказати, що я отримала набагато більше, ніж очікувала. У нашій сімейній справі ми почали застосовувати знання, які я отримала, буквально з першого місяця. І вже бачимо результат. На мою думку, в нас у громаді бракує спілкування підприємців одне з одним. Це навчання було першим, яке я пройшла. Ія вважаю, що було б добре впровадити таке на постійній основі"

Михайло Данильчук, приватний підприємець, сімейний лікар, учасник бізнес-школи (Кременецька територіальна громада).

"Мені ці знання були потрібні. Я є інтуїтивним управлінцем. Тобто я себе так називаю. Але я розумів, що мені мої знання треба перетворити у щось предметне. Я шукав місце, де я зможу знайти знання, які будуть об'ємні. Тобто, коли я буду мати інструменти, коли я буду мати якусь автоматизацію процесів. Ці всі речі вже існують, і я прагнув їх знайти. І власне в межах програми EU4Business я зміг це зробити. Я отримав багато класних інструментів. Наприклад, практики з написання бізнес-планів допомогли багато речей структурувати. Мені дуже допоміг проєктний менеджмент. Він був окремою "казкою": як починати планувати й чим це все має закінчитися. Це було дуже цінно. Цінним було навчитися рахувати гроші "по правильному". Прозвучить смішно, але раніше я синонімічно використовував слова "дохід" та "прибуток". Тепер я розумію, яка груба та чітка різниця між ними є. Таких речей можу перелічувати безліч…"

Проєкт «Розвиток бізнесу Північної Тернопільщини» став комплексною ініціативою, що дозволила започаткувати дієві механізми підтримки та подальшого розвитку конкурентоспроможності малого та середнього бізнесу трьох територіальних громад, які будуть ефективними та затребуваними саме на місцевому рівні, в наявних умовах та відповідатимуть потребам саме місцевих підприємців.

Довідкова інформація:

Публікація підготовлена в межах проєкту «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини» реалізовувався Центром розвитку ініціатив «ІнСорс» в межах грантового конкурсу з системної підтримки малого і середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. Детальніше: www.eu4business.org.ua

Грантовий конкурс виконує Фонд розвитку підприємництва. Cтратегічний виконавець програми — німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Зміст публікації є виключною відповідальністю Центру розвитку ініціатив «ІнСорс» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ, ФРП.

Використання матеріалів сайту лише
за умови посилання на insource.com.ua.
© 2023 ІнСорс

Поділитися цим: