На будь-який проєкт варто дивитися очима донора: про що говорили на тренінгу із розробки бізнес-плану

31 травня наша команда організувала другий офлайн тренінг проєкту «Розвиток консультаційних пунктів для бізнесу в територіальних громадах Тернопільської області».Цього разу він був присвячений розробці бізнес-плану. Гостями заходу стали представники та представниці громад Тернопільщини, які консультують бізнеси або ж самі мають власне підприємництво.

Про те, на що варто звернути увагу під час створення бізнес-плану розповідали лектори заходу Петро Лазарчук, директор агенції трансформацій «M.CLASS» та Маркіян Дацишин, експерт з питань розбудови спроможності органів місцевого самоврядування у Раді Європи та експерт Агенції трансформацій «M.CLASS».

«Коли ви подаєтеся на грант, ви закохані у свій проєкт, тому маєте суб’єктивний погляд. А насправді на будь-який проєкт варто дивитися очима донора», – підмітив Петро Лазарчук на початку заходу.

Для того, щоб краще зрозуміти, як розробити бізнес-план, учасники та учасниці познайомилися з його структурою, вчилися аналізувати ринок, канали збуту та досліджували точку беззбитковості. Крім цього вони мали нагоду попрацювати в групах. Кожна команда розробляла бізнес-план для свого підприємства на основі канви бізнес-моделі, а також аналізувала конкурентів та цільову аудиторію.

Наступний офлайн тренінг ми проведемо уже 12 червня. Стежте за оновленнями на нашому сайті та в соцмережах.

Захід організовано в межах проєкту «Розвиток консультативних пунктів для бізнесу в територіальних громадах Тернопільської області», що реалізується Центром розвитку ініціатив «ІнСорс» у співпраці з Тернопільською обласною військовою адміністрацією в межах проєкту «Посилене партнерство для сталого відновлення», що фінансується урядом Швеції представленим Шведським агентством з питань міжнародної співпраці (SIDA) та імплементується Програмою Розвитку ООН (UNDP) в Україні.