Воркшоп для ВПО «Створення, розвиток та масштабування бізнесу»

3 липня відбувся воркшоп для ВПО «Створення, розвиток та масштабування бізнесу». Серед учасників та учасниць – більшість жінки-ВПО.

«Сьогодні видався дуже продуктивний для мене день. По-перше, сподобався нетворкінг, дуже цінно було знайти нові знайомства із людьми, які розвивають свої бізнеси. По-друге, було цікаво дізнатися про масштабування оскільки бізнесу, оскільки я хотіла зрозуміти, у якому напрямку рухатися, дізнатися про можливі прогалини, на які я не звертала увагу» – розповідає учасниця тренінгу Олена Саєнко, ВПО із Харкова.

Тренеркою заходу стала Лариса Баранова, засновниця та керівниця ПП «Гермес-Авіа», бізнес-тренерка, менторка в Українській платформі Жінки в бізнесі.

«Сьогодні ми з дівчатами пробували зрозуміти, що треба робити, щоб розпочати свій бізнес, звідки брати клієнтів, обговорювали не лише процедурні моменти, як створити ФОП чи приватне підприємство, а й чимало додаткових питань про команду, податки, гранти, роботу із міжнародними донорами та як побороти страхи», – розповідає  Лариса Баранова. На її думку, розпочати власний бізнес з нуля – це страшно, це новий етап життя: досвіду немає, а хочеться спробувати щось нове.


Учасниці та учасники мали як і теоретичні, так і практичні завдання, оскільки пані Лариса наводила багато практичних прикладів із життя, спираюся на власний досвід.

Крім цього, до заходу долучилися представниці Тернопільського обласного центру зайнятості, які пояснили, яку саме підтримку можуть отримати ВПО для розвитку власної справи. А також досвідом запуску та ведення власного бізнесу на Тернопільщині поділилися представниці ВПО: власниця котокафе «Mur Kit» Марина Чернишова, власниця брендового одягу «Paradise dream» Оксана Ложкіна та власниця студії дитячого розвитку та навчання для дітей дошкільного віку «SIMBA» Тетяна Сафонова.

Ось кілька думок від них:

«Я двічі ВПО. На Тернопільщину ми переїхали із Маріуполя, переживши блокаду. Десь рік я відходила із синдромом ПТСР, а потім  почала навчатися соціального підприємництва. У нас є у котокафе є дві соціальні місії, перша – допомогти подолати стрес, перебуваючи поруч із котиками, а інша – допомогти безхатнім котикам… Головне, щоб не втрати мотивацію, треба вірити у те, що робиш та робити те, що ти любиш», – розповідає Марина Чернишова

«Я пам’ятаю скільки разів я плакала і думала, що я все закрию. Але потім ти приходиш у своє приміщення, де ти кожну дрібничку сама поставила, кожне фото любиш, і думаєш «Ні я його не закрию», – ділиться спогадами Тетяна Сафонова.

«Усім страшно відкривати власний бізнес. Не бійтесь. Якщо ви це любите – робіть», – каже Оксана Ложкіна.

Наступна та завершальна офлайн подія у межах проєкту «Розвиток консультативних пунктів для бізнесу в територіальних громадах Тернопільської області» відбудеться вже 17 липня. Реєструйтеся за посиланням: https://forms.gle/RB4Xct3WrVKwX4KL6

Воркшоп організовується в межах проєкту «Розвиток консультативних пунктів для бізнесу в територіальних громадах Тернопільської області», що реалізується Центром розвитку ініціатив «ІнСорс» у співпраці з Тернопільською обласною військовою адміністрацією в межах проєкту «Посилене партнерство для сталого відновлення», що фінансується урядом Швеції представленим Шведським агентством з питань міжнародної співпраці (SIDA) та імплементується Програмою Розвитку ООН (UNDP) в Україні.