Культурна спадщина Сатанова. 3D-loading

Команда ІнСорс рада повідомити про початок співпраці з Українським культурним фондом та старт реалізації проєкту «Культурна спадщина Сатанова. 3D-loading».

Містечко Сатанів Хмельницької області знане цілющою мінеральною водою  «Збручанська» та курортом, проте є маловідоме надбаннями матеріальної культурної спадщини як для українського, так і для закордонного туриста.

Сьогодні серйозною проблемою є занедбаність пам’яток архітектури національного значення міська брама XV-XVIII ст., Сатанівський замок XV-XVIII ст., Свято-Троїцький монастир 1654 р., зокрема, через значні руйнування, завдані часом, природними чинниками та людською недбалістю.

Важливість кожного з об’єктів, їх історична та культурна цінність підкреслює актуальність, а також цінність та потрібність кінцевого продукту проєкту.

Проєктом «Культурна спадщина Сатанова. 3D-loading» передбачено збереження сучасного та відновлення з допомогою доповненої реальності первинного вигляду архітектурної спадщини історичного містечка Сатанів Хмельницької області шляхом інтерпретації у цифровий вимір та їх популяризація через якісний медіаконтент.

Оцифрування об’єктів культурної спадщини дозволить зберегти архітектурні пам’ятки, їх популяризувати та забезпечити безбар’єрного доступу для всіх громадян та спільнот.

До кожної з пам’яток архітектури буде створено унікальний відеопродукт, у якому буде проведено символічну паралель між конкретною спорудою та музичним інструментом. 

Використанні цифрові технології привернуть увагу до об’єктів культурної спадщини містечка Сатанів та зроблять архітектуру доступнішою для всіх через безбар’єрний доступ до кінцевих продуктів проєкту (3D моделі, інтерактивна мапа, 3D AR поштівки  «Sataniv post cards», рендери об’єктів для 360 панорами тощо).

Проєкт «Культурна спадщина Сатанова. 3D-loading» реалізується Центром розвитку ініціатив  «ІнСорс» у співпраці з ГО «Осередок змін» за підтримки Українського культурного фонду в межах конкурсної програми «Культурна спадщина».