В Сатанові відбулася підсумкова конференція проєкту «Культурна спадщина Сатанова. 3D-loading»

10 жовтня у Сатанові, що на Хмельниччині, відбула конференція «Культурна спадщина Сатанова. 3D-loading», присвячена результатам однойменного проєкту,  який реалізувала ГО «Центром розвитку ініціатив «ІнСорс» упродовж пів року. Проєкт вдалося втілити за підтримки Українського культурного фонду в межах конкурсної програми «Культурна спадщина» та партнерам:  ГО «Осередок змін», компанії Skeiron та ГО «Медіаспільнота «Файне місто».

Відкрила захід керівниця ГО «ІнСорс» Іванна Мрига. Вона розповідала про діяльність громадської організації, а також ініціативи, які втілює команда «ІнСорс» у сфері збереження та розвитку культурної спадщини. Також на захід завітав представник Сатанівської селищної ради Білоус Сергій, який підкреслив важливість проєкту «Культурна спадщина Сатанова. 3D-loading» для Сатанівської громади.

Детальніше про співпрацю ГО «ІнСорс» та Українського культурного фонду розповіла провідна фахівчиня з управління проєктами УКФ Тетяна Дорошенко, яка приєднатися до події онлайн.

«Дякуємо за працю, мотивацію та час вашої команди. Цей проєкт важливий для культурних індустрій та внутрішнього туризму, оскільки тепер не тільки офлайн, й онлайн можна «завітати» до пам’яток культурної спадщини Сатанова», – підкреслила пані Тетяна.

Самими результатами проєкту «Культурна спадщина Сатанова. 3D-loading» поділилася і його керівниця, членкиня ГО «ІнСорс» Алла Дахновець. А саме команді «ІнСорс» за підтримкою партнерів вдалося створити:

  • 3D-моделі трьох культурних пам’яток Сатанова, де їхній сучасний вигляд поєднаний із доповненням напівпрозорого каркасу зруйнованих частин
  • інтерактивну цифрову мапу-вебсайт з трьома архітектурними пам’ятками Сатанова, на якій ви можете переглянути 3D-моделі цим пам’яток
  • три музичні проморолики таких архітектурних памʼяток Сатанова як Міська брама, Свято-Троїцький монастир та Сатанівський замок
  • 1000 комплектів 3D AR поштівок «Sataniv post cards», завдяки яким ви зможете побачити 3D-моделі п’ятьох пам’яток Сатанова у вашому смартфоні
  • також ГО «ІнСорс» провела промо кампанії об’єктів культурної спадщини Сатанова у соцмережах та ЗМІ, і власне саму підсумкову конференцію.

Роботою над 3D-моделями, поштівками та інтерактивною мапою займалася компанія  Skeiron, а над промороликами працювала ГО «Медіаспільнота «Файне місто».

У рамках проєкту команда «ІнСорс» працювала із такими культурними пам’ятками Сатанова як Міська брама, Свято-Троїцький монастир та Сатанівський замок. Кожна із них не тільки має давню історію, а й частково зруйнована. Однак варто зазначити й те, що компанія Skeiron провела лазерне та фотограмметричне сканування ще двох пам’яток: Сатанівської синагоги та млина, залучивши власні ресурси. Тому комплект «Sataniv post cards» складається із п’яти поштівок, на двох з яких ви побачите синагогу та млин Сатанова.

Щоб відтворити первинний вигляд культурних пам’яток у 3D-моделях команда Skeiron провела попередньо лазерне та фотограмметричне сканування цих пам’яток власне у Сатанові. Обробка матеріалів та створення самих 3D-моделях, як зазначив співзасновник Skeiron Андрій Гривняк, який долучився до події онлайн, зайняла орієнтовно два місяці.

«Були певні моменти під час експедиції Skeiron, коли місцеві не зовсім розуміли, для чого ми це робимо, а особливо, коли ми запустили дрони для сканування об’єктів. Наша команда, команда Skeiron, команда «Файне місто»  пояснювали, що  ці пам’ятки  архітектурної спадщини не завжди зможуть залишатися такими, як є зараз. Наприклад, через погодні умови чи у найгіршому сценарії – військову атаку, ці архітектурні об’єкти можуть зазнати руйнувань. Ось чому, важливо зберегти, їхній вигляд хоча б в онлайн-форматі», –  зазначила Алла Дахновець.

Ще один кінцевий продукт проєкту – музичні проморолики трьох памʼяток Сатанова, презентувала Марія Пачковська, голова ГО «Медіаспільнота «Файне місто». Як зазначає Марія, їхня команда намагалася, якомога краще передати настрій кожного архітектурного об’єкта, тому залучили музикантів та музиканток Тернопільського музичного коледжу ім. Соломії Крушельницької. Так, кожну пам’ятку у проморолику презентує певний музичний інструмент: Міську браму – духові інструменти, Сатанівський замок – скрипки та віолончель, Свято-Троїцький монастир – бандури.

«Нашим головним завданням було закохати глядача у це місце, викликати бажання відвідати його. Зараз дуже розвивається внутрішній туризм, і ми хочемо, щоб насамперед люди, які будуть бачити це відео, приїхали і побачили Сатанів», – розповіла  Марія Пачковська.

Крім цього на підсумковій конференції відбулися дві панельні дискусії. На перший, дослідник історії Сатанова та краєзнавець Дмитро Полюхович разом із Світланою Марковою, докторкою історичних наук, завідувачкою кафедри туризму, рекреації, крос-культурної комунікації та фундаментальних дисциплін Хмельницького інституту МАУП, дискутували про збереження культурної спадщини під час повномасштабної війни. Крім цього пані Світлана презентувала книгу «Анімаційні студії в рекреаційному туризмі Сатанова: квест-екскурсії». 

«Анімаційний туризмі окрема сфера в туристичній діяльності. Сьогодні вже немає навчання заради навчання. Навчання носить прикладний практичний аспект. І ми вирішили, що зможемо допомогти популяризувати культурну спадщину Сатанова, наприклад, завдяки квест-екскурсіям для наших ветеранів та їхніх родин. Також ми розробили такі квест-екскурсії для дітей із особливими освітніми потребами», – зазначила  пані Світлана. 

До другої панельної дискусії долучилися директорка-редакторка ПП «Городоцький районний телерадіопресцентр» Наталія Попович, спеціалістка та екскурсовод Туристично-інформаційного центру Сатанова Леся Іванцова та експерт з розвитку культури і туризму в громадах, кандидат історичних наук, заступник начальника відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міської ради Сергій Щур. Разом обговорили роль медіа та туристичних інституцій у популяризації культурної спадщини.

На завершення події  організатори та гості підбили підсумки із напрацювань щодо підтримки, розвитку та популяризації культурної спадщини Сатанова, а також мали екскурсію до Свято-Троїцького монастиря.

ГО  «Центр розвитку ініціатив «ІнСорс» вдалося реалізувати проєкту «Культурна спадщина Сатанова. 3D-loading» за підтримки Українського культурного фонду, а також   у співпраці з ГО «Осередок змін», компанією компанії SKEIRON та ГО «Медіаспільнота «Файне місто».

Також принагідно нагадуємо, що ви маєте нагоду отримати диджиталізовані поштівки «Sataniv post cards», завдяки яким ви можете переглянути цифрові 3D-моделі п’ятьох пам’яток Сатанова у вашому смартфоні. Замовити поштівки можна за попередньою реєстрацією до 31 жовтня: https://forms.gle/RDHFFhbkP2GmHoYv8

Фото (Авторка: Богдана Капіца)

Проєкт «Культурна спадщина Сатанова. 3D-loading» реалізується Центром розвитку ініціатив «ІнСорс» у співпраці з ГО Осередок змін за підтримки Український культурний фонд в межах конкурсної програми «Культурна спадщина».

Зміст цієї публікації не є офіційною позицією Українського культурного фонду.