Робота соціальних працівників для допомоги переселенцям: пряма мова від Тетяни Пік

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну кожен з нас на роботі та вдома почав жити та працювати по-новому. Довелося навчитися швидше приймати рішення, відшукувати потрібні ресурси та ще більше працювати, щоб допомагати один одному. Працівники, активісти та волонтери Хоростківська територіальна громада з перших днів після 24 лютого активно приймали та продовжують приймати на своїй території внутрішньо переміщених осіб із різних областей. Вони допомагають переселенцям з житлом, їжею, одягом та всіма предметами першої необхідності. Значна частина такої роботи зараз лежить на соціальних працівниках громади. 

Команда ГО “ІнСорс” поспілкувалася про це з Тетяною Пік, начальницею відділу соціального захисту населення та охорони здоров’я Хоростківської громади. 

«Спочатку страшно було всім. Не знали, за що перше хапатися. Багато людей шукали житло. Нам його було важко шукати, – розповідає Тетяна. – Також на початках були труднощі з гуманітарною допомогою, адже тоді ще мало організацій працювало над цим. Люди ж приходили та приходили. Було таке, що в день реєструвалося по 50-60 переселенців. Доводилося довше та більше працювати, адже люди приїздили й ввечері, і у вихідні».

Як розповідає далі пані Тетяна, зараз у Хоростківську громаду продовжують прибувати ВПО, хоча їх кількість вже значно менша, та й тепер у громаді діють 4 прихистки, робота налагоджена, надходить гуманітарна допомога. Звісно є постійні потреби, не завжди є можливість задовольнити повною мірою, проте всі працюють і намагаються забезпечувати переселенців необхідним та допомогти адаптуватися до життя в нових умовах.

__________________

Проєкт «Підтримка прихистків Хоростківської громади Тернопільської області» втілюється Центром розвитку ініціатив «ІнСорс» в межах програми «Шелтер», що реалізується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Fondation de France.