ТРЕНІНГ «НАПИСАННЯ БІЗНЕС-ПЛАНІВ ДЛЯ ЗАЛУЧЕННЯ ГРАНТОВИХ КОШТІВ» ВІДБУВСЯ У КРЕМЕНЦІ

01 серпня  в межах проєкту «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини», завдяки співпраці з програмою EU4Business, Фондом розвитку підприємництва та Центром розвитку ініціатив «ІнСорс», у місті Кременець було проведення тренінг на тему «Написання бізнес-планів для залучення грантових коштів». 

Протягом цього тренінгового дня з учасниками працював Петро Лазарчук, керівник агенції трансформацій «M.CLASS».

Тренінг мав практичну та теоретичну частину, які рівномірно чергувалися між собою та які було розроблені зі врахуванням аудиторії заходу, а саме: представників підприємництва Збаразької, Лановецької та Кременецької територіальних громад.

Петро Лазарчук розповів присутнім, як прийняти рішення про подачу заявки на участь у грантовому конкурсі та на які основні питання потрібно дати відповідь.

Під час опрацювання підтеми «Канва бізнес-моделі» учасниці та учасники попрактикувалися, як продати бізнес-ідею донору та формували канву бізнес-моделі. Варто зазначити, що дуже активно та з великим інтересом від аудиторії відбувалося моделювання ідеї бізнес-плану на прикладах учасників при фасилітаційному супроводі тренера.

Окрім цього, під час цього тренінгового дня було розкрито важливість аналізу цільової аудиторії  для грантових заявок, обговорено теорію Обмежень Голдратта. Під час практичних кейсів учасники мали можливість напрацювати навички визначення найслабшої ланки бізнес-проєкту, аналізу ринку та аналіз конкурентів».

У другій половині дня учасники тренінгу працювали над прогнозуванням грошових потоків, вивченням структури витрат (змінні/постійні), точки беззбитковості, рентабельності інвестицій. На прикладі реальних кейсів тренер розкрив тему “Управління ризиками, їх опису ризиків та шляхів мінімізації».

На завершення тренінгового дня Петро Лазарчук провів огляд актуальних грантових програм.

Наступний тренінг в межах проєкту «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини» відбудеться 15 серпня у місті Ланівці.

Захід організовано Центр розвитку ініціатив “ІнСорс” в межах грантового конкурсу з системної підтримки малого і середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Грантовий конкурс виконує Фонд розвитку підприємництва, стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) (GIZ Ukraine) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.

Зміст публікації є виключною відповідальністю Центру розвитку ініціатив «ІнСорс» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ, ФРП.