Другий тренінговий день (3-тя група учасників): політ нормальний

Зазвичай так складається, що другий день тренінгу, завше видається добрим, дружнім та комунікаційно зорієнтованим. Напевне це все ж через те, що він присвячений темі “Я і ТИ: діалог”. Саме тому тренінг, який зазвичай триває 4 години, промайнув максимально непомітно.

Перед цим учасники виконали домашнє завдання, яке дозволило розширити коло друзів у соціальних мережах через створення спільної мережі активних громадян з використанням інструменту Padlet.

Основну частину часу ми говорили про діалог та його роль у розв’язання суспільних проблем. Прослухали притчу про слона та сліпців, яку, до речі, рекомендуємо почитати всіх охочим, адже вона спонукає задуматися над важливістю враховувати цінність різних точок зору і те, як можна їх розкрити, обмінюючись знаннями та досвідом.

Також учасники мали змогу проаналізувати відеосюжети, які демонстрували різні типи спілкування, після чого розмірковували та ділилися власними припущеннями, що вони розуміють під поняттям діалогу та з’ясували, що діалогом не є. Надзвичайно важливим навиком на сьогодні є ораторське мистецтво, однією з його напрямів є правильна постановка запитань. Саме з цією метою у другій половині тренінгу учасники та учасниці практикувалися у вмінні ставити сильні запитання, які викликають у співрозмовника різний спектр емоцій.

«Таким чином, коли люди стикаються з Іншими, у них є три варіанти. Вони можуть обрати війну, вони можуть звести стіну навколо себе, або ж вони можуть вступити у діалог». Ришард Капущинський, польський історик і журналіст 1932-2007.

Проєкт реалізується за підтримки проєкту «Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості (SC3)», що співфінансується Європейським Союзом та Британською Радою в Україні (British Council Ukraine).