ПРЕДСТАВНИКИ ГРОМАД ПІВНІЧНОЇ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНІЙ ВИСТАВЦІ ANUGA

В межах програми EU4Business, за фінансування Європейського Союзу та уряду Німеччини при співпраці з Фондом розвитку підприємництва та Центру розвитку ініціатив «ІнСорс», представники Збаразької, Лановецької та Кременецької територіальних громад у жовтні взяли участь в одній з  найбільших міжнародних виставок продуктів харчування та напоїв –  міжнародній виставці Anuga у Німеччині.

Учасників поїздки було обрано за результатами відкритого відбору та вони у рівній кількості представляли кожну з трьох громад-учасниць проєкту. Серед тих, хто зміг відвідати виставку Anuga, були представники місцевих підприємств, що займаються тваринництвом, м’ясною переробкою, переробкою молока та виготовленням крафтової молочної продукції, а також виготовленням продукції птахівництва. Окрім цього, з метою представлення інвестиційного потенціалу громад північної Тернопільщини захід відвідали уповноважені представники місцевого самоврядування Збаразької, Лановецької та Кременецької територіальних громад.

Побувавши на виставці Anuga, представники бізнесу північної Тернопільщини змогли поспілкуватися з колегами зі суміжних галузей підприємництва з різних країн світу, зокрема з представниками Німеччини, Франції, Бразилії, азійських країн, країн центральної та південної Америки. Було  відвідано цільові павільйони, де представлені новітні технології та методи ведення бізнесу, які варто запозичити на теренах України.

Учасниками поїздки вдалось отримати десятки контактів, якими вони вже змогли поділитись із місцевими виробниками та фермерськими господарствами.

Зокрема, з того, що вже опрацьовано, отримано прямі домовленості з французькою компанією Romanzinі про експорт у 2024 році переробленого та вакуумованого м’яса равлика Helix Aspersa Muller та охолодженого равлика Helix aspersa Maxima, які вирощуються місцевими фермерами.

Домовились про співпрацю із Турецькою компанією Полс у виробництві кінцевих продуктів із малини та суниці, де  використовується метод сублімованої сушки, та можливий їх експорт у країни Євросоюзу. Місцевий підприємець готовий придбати дане обладнання, сировинна база в значному об’ємі знаходиться в наших трьох громадах і в необробленому вигляді, без значної доданої вартості наразі експортується в Польщу.

Попередньо домовились про прямий експорт ріпаку через річковий порт Дунаю. Місцеві фермери вирощують досить багато цієї культури й зможуть скористатись такою можливістю.

Також був цікавий досвід поєднання українських виробників, що виставляються в Німеччині, із місцевими виробниками. Так сирна компанія SNECO.UA, потенційно може домовиться зі місцевим виробником сиру про розширення випуску сирних снеків на експорт. Напрацьовані контакти з такими іноземними виробниками сиру, як GAZI, Snovdonia, Bio Kaserei, Pecorinoromano, MAAZ cheese, RVB. В процесі переговорів наразі ведеться мова про можливу співпрацю між виробництвами, обмін досвідом та подальшим взаємовигідним партнерством.

Вдалось налагодити контакти та домовитись про додаткові онлайн зустрічі з компаніями «Snowdonia Cheese Company Ltd», «Fine Service Paris», «Vibhor Exim Put. Ltd»., «Erzinio», «Van der Heiden» та іншими.

Як зазначають учасники поїздки, перш за все така подія дала розуміння світових трендів ринку агро переробної промисловості, те, що буде актуально вирощувати та переробляти в громаді та як підвищувати експортний потенціал місцевих малих та середніх підприємств.

Захід організовано Центром розвитку ініціатив «ІнСорс» в межах грантового конкурсу з системної підтримки малого і середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Грантовий конкурс виконує Фонд розвитку підприємництва, стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.

Зміст публікації є виключною відповідальністю Центру розвитку ініціатив «ІнСорс» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ, ФРП.