КОНФЕРЕНЦІЯ «ЄДНАННЯ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ»: ОБ’ЄДНУЄМО ЗУСИЛЛЯ БІЗНЕСУ, ВЛАДИ ТА ГРОМАДИ

3 жовтня у коворкінг-просторі для підприємців Лановецької територіальної громади в межах програми EU4Business, завдяки співпраці Фонду розвитку підприємництва й Центру розвитку ініціатив «ІнСорс» відбулася конференція для представників громад та бізнес-об’єднань «Єднання заради Перемоги».

Подія зібрала понад 50 учасників, серед яких були представники бізнесу, місцевого самоврядування та громадськості Тернопільщини. Програма події включала 3 пленарні сесії та круглий стіл, учасниками яких стали 17 спікерів, що представляли донорські організації, фермерські господарства, сільськогосподарські кооперативи та владні установи.

Конференція «Єднання заради Перемоги» стала діалоговим майданчиком з можливістю ознайомитися з дієвими практичними кейсами, поспілкуватися з колегами, знайти партнерів та поділитися власним досвідом.

Так, з вітальним словом перед учасниками конференції виступила Вікторія Хом’як, секретар Лановецької міської ради, та Тетяна Аніщук, заступниця директора програми EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП.

Практична частина події розпочалася з панельної сесії, присвяченої темі «Підтримка місцевих економічних ініціатив донорськими програмами: чи це на часі?»

Про те, якою є зараз підтримка бізнес-об’єднань зі сторони держави та донорських програм, розповідали:

  • Володимир Стахів, директор департамент агропромислового розвитку Тернопільської обласної військової адміністрації
  • Оксана Качурівська, голова ГО «Вест Юкрейн Діджитал», керівниця «Дія.Бізнес.Тернопіль»
  • Олеся Хомин, фахівчиня з місцевого економічного розвитку Програми USAID DOBRE
  • Олеся Братусь, представниця USAID АГРО (онлайн)
  • Ігор Стефанів, регіональний координатор ПРООН в Тернопільській області

Під час панельної сесії «Розвиток сільськогосподарських ініціатив населення: кращі практики, тенденції та перспективи» своїм досвідом поділилися:

  • Іванна Бейдель-Свірська, фермерське господарство «Дідо Джозеф»
  • Тарас Андрійчук, голова СОК «Файна поляна»
  • Ігор Буцик, директор СОК «Бджолиний рай»
  • Василь Зеленівський, заступник Глибоцького селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради, який презентував діяльність СОК «Добрі газди».

У другій половині дня учасники конференції обговорювали тему «Партнерство для розвитку регіонального виробництва».

  • Була можливість дізнатися про діючі програми підтримки від Фонду розвитку підприємництві, про які розповів Валерій Майборода, заступник виконавчого директора ФРП.
  • Досвідом створення сімейних молочних ферм поділився з присутніми Олександр Березюк, головний радник проєкту створення сімейних молочних ферм компанії ТОВ «Укміклінвест».
  • Про те, як створювався ХАБ розвитку овочівництва у Теофіпольській територіальній громаді розповіла Ірина Скуратко, керівниця даного проєкту та голова ГО «Територія нових змін».
  • Про розвиток торгової марки «Пан Сік» та досвід виробництва соків презентував Василь Майданський, директор виробництва «Пан Сік».

У завершальній частині відбувся круглий стіл «Посилення інвестиційного потенціалу громад шляхом міжнародного партнерства», учасниками якого стали:

  • Володимир Василевський,  директор Інституту сталого регіонального розвитку
  • Олександр Маринюк, заступник Кременецького міського голови
  • Ярослав Гаранджук, заступник Зборівського міського голови
  • Віталій Барабаш, заступник Копичинецького міського голови

Окрім цього, під час конференції відбувалася дегустація продукції від крафтових виробників. Модерувала подію Яна Шайнюк.

Варто зазначити, що учасники заходу активно комунікували зі спікерами, ділилися власним досвідом та обговорювали труднощі, із якими наразі стикається їхній бізнес. Чимало питань було поставлено до представників донорських організацій, зокрема, щодо того, якими є їхні пріоритети на наступний рік, чи готові вони підтримувати сільське господарство та малих місцевих виробників, чи зміняться найближчим часом вимоги до бізнесу, який претендує на отримання грантових коштів. 

Завдяки участі у заході спікерів, які представляли сільськогосподарські об’єднання з інших областей, місцеві підприємці отримали можливість перейняти їхній досвід та налагодити професійні контакти для подальшої співпраці. Під час круглого столу «Посилення інвестиційного потенціалу громад шляхом міжнародного партнерства» особливу увагу отримала тема міжмуніципального співробітництва та його посилення, зокрема, як продовження співпраці територіальних громад північної Тернопільщини, які зараз є партнерами даного проєкту.

Значна кількість учасників з різних громад Тернопільщини та їх зацікавленість участю в конференції «Єднання заради Перемоги» показує актуальність теми розвитку місцевого підприємництва, а також важливість організації й проведення таких заходів на локальному рівні. Можна впевнено стверджувати, що конференція «Єднання заради Перемоги» стала цінним діалоговим майданчиком з можливістю ознайомитися з дієвими практичними кейсами, поспілкуватися з колегами, знайти партнерів та поділитися власним досвідом.

________

Захід організовано в межах проєкту «Розвиток бізнесу Північної Тернопільщини» реалізується громадською організацією Центр розвитку ініціатив «ІнСорс» у співпраці з Лановецькою міською радою в межах грантового конкурсу з системної підтримки малого і середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Грантовий конкурс виконує Фонд розвитку підприємництва, стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.

Зміст публікації є виключною відповідальністю Центру розвитку ініціатив «ІнСорс» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ, ФРП.