Вісім громад Тернопільщини отримали обладнання для нових консультаційних пунктів для бізнесу

25 травня відбувся ще один етап нашого проєкту «Розвиток консультативних пунктів для бізнесу в територіальних громадах Тернопільської області». Спільно із партнерами ми передали обладнання для восьми нових консультаційних пунктів для бізнесу в громадах Тернопільщини. Кожен комплект складається із комп’ютерної техніки та умеблювання для працівника й відвідувачів консультаційного пункту. Це, своєю чергою, дозволить жителям та жительки громад Тернопільщини отримувати  інформаційно-консультативні послуги для створення або ж розвитку власного бізнесу.

До події долучилися представники та представниці нашої громадської організації, Тернопільської обласної держадміністрації, програми регіонального розвитку ПРООН в Україні та власне громад, які отримали обладнання. 

«Сьогодні та частина наших хлопців та дівчат, які демобілізовуються вже звертається у ЦНАПи, бо задумуються про ведення свого бізнесу. Вони відвоювали, скажімо так, віддали свій обов’язок державі, і вони у цій державі хочуть працювати», – так про важливість консультаційних пунктів для бізнесу сказав Віктор Шепата, голова Білобожницької громади Чортківського району.

Він також підкреслив, що зараз багато європейських фондів надають гранти для підприємств, особливо це актуальну для сільських громад. Їм важко конкурувати із громадами у міських та районних центрах, де є більше підприємств. «Важливо створювати малий середній бізнес у сільських громадах, оскільки це стане основою створення робочих місць та надходження у місцевий бюджет», – каже пан Віктор. 

Актуальність консультаційних пунктів, їхньої взаємодії підкреслив і Максим Борода, керівник проєкту ПРООН «Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств в Україні»: «Для нас стимулом подальшої роботи є зробити цю мережу консультаційних центрів тісною, щоб це були не просто окремі  консультаційні пункти, які допомагають бізнесам у своїй громаді, а щоб вони співпрацювали між собою, обмінювалися досвідом. Тоді це буде мати такий синергетичний ефект».

Передача обладнання – частина нашого проєкту. Однак створення консультаційних центрів – це не тільки про обладнання приміщення та закупівлю техніки, а також про навчання та підвищення кваліфікації кадрів, до яких звертаються бізнеси за допомогою.

Як сказала голова ІнСорс Іванна Мрига, за шість місяців цього проєкту команда ІнСорс намагається зробити максимально багато. Зокрема, уже почали навчання працівників консультаційних пунктів, щоб надати максимально актуальні знання із проєктного менеджменту, розробки бізнес-планів, залучення партнерських коштів та використання онлайн ресурсів.

«Це дуже важливий та цікавий проєкт. Ми спільно підходимо до розв’язання проблем, об’єднуючи зусилля влад, громадських активістів, бізнес-спільнот, організацій, які  підтримують бізнесу у цей час коли ресурсів не багато. Час дуже цінний, тому що кожна хвилина – це зусилля наших воїнів, які дозволяють нам реалізовувати такі ініціативи», – так проєкт описав Мустафа Саіт-Аметов, керівник програми регіонального розвитку ПРООН в Україні.

Фото: Богдана Капіца

Захід організовано в межах проєкту «Розвиток консультативних пунктів для бізнесу в територіальних громадах Тернопільської області», що реалізується Центром розвитку ініціатив «ІнСорс» у співпраці з Тернопільською обласною військовою адміністрацією в межах проєкту «Посилене партнерство для сталого відновлення», що фінансується урядом Швеції представленим Шведським агентством з питань міжнародної співпраці (SIDA) та імплементується Програмою Розвитку ООН (UNDP) в Україні.