ВІДБУЛАСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ПРОЄКТУ «РОЗВИТОК БІЗНЕСУ ПІВНІЧНОЇ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ»

22 листопада у коворкінг-просторі для підприємців Лановецької територіальної громади в межах програми EU4Business завдяки співпраці Фонду розвитку підприємництва й Центру розвитку ініціатив «ІнСорс» відбулася презентація результатів проєкту «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини».

Подія зібрала представників Лановецької, Збаразької та Кременецької територіальних громад, серед яких були місцеві підприємці, представники органів місцевого самоврядування, громадськості та стейкхолдерів, задіяних у реалізації проєкту «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини». Програма заходу включала безпосередньо презентацію результатів проєкту та 3 пленарні сесії.

Так, з вітальним словом перед учасниками конференції виступили Роман Казновецький, голова Лановецької територіальної громади, Роман Полікровський, голова Збаразької територіальної громади та Валерія Колесніченко, регіональна проєктна координаторка проєкту EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП (GIZ).

Іванна Мрига, керівниця Центру розвитку ініціатив «ІнСорс», розповіла присутнім про досягнення та результати проєкту «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини».

Зокрема, в межах проєкту проведено 26 заходів (21 тренінг, 1 конференція, 1 онлайн-форум, 2 презентаційні заходи, 1 міжнародна поїздка), розроблено 15 документів, загалом учасниками всіх заходів стали 630 людей.

За результатами роботи бізнес-школи «B2B School»: 25 учасників та учасниць успішно завершили навчання у бізнес-школи, відвідавши 70% всіх занять 20 учасників та учасниць успішно завершили навчання у бізнес-школи, відвідавши 80% всіх занять, 20 учасників та учасниць отримали не менше 8 годин консультацій в межах менторського супроводу з метою написання бізнес-планів, 19 учасників та учасниць написали бізнес-плани, 8 учасників подали свої бізнес-плани на грантові конкурси.

Після демонстрації загальних результатів проєкту організатори приділяли увагу обговоренню їх якісних досягнень, в межах чого відбулися тематичні пленарні сесії.

Під час панельної сесії «Бізнес-школи, навчальні можливості: чи потрібно це локальному бізнесу територіальних громад” своїми думками поділилися:

  • Михайло Данильчук, приватний підприємець (сімейний лікар), учасник Бізнес-школи «B2B School»
  • Жанна Морозовська, приватна підприємиця (власниця «Кав’ярні на Грушевського»), учасниця тренінгів в межах проєкту «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини»
  • Станіслав Ткачук, приватний підприємець (заклад громадського харчування «Sushimania»), учасник тренінгів в межах проєкту «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини»

Спікери розповіли, що привело їх у проєкт, чи виправдалися їхні очікування та як можливості, які пропонував проєкт, вплинули на розвиток їхнього бізнесу.

  • Під час панельної сесії «Заходи з підвищення інвестиційного іміджу громад: чому потрібно над чим працювати та як саме?» виступили:
  • Олег Казмірчук, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Лановецької міської ради
  • Олександр Маринюк, заступник міського голови Кременецької міської ради
  • Олександр Войціховський, начальник управління економіки та залучення інвестицій Збаразької міської ради

Представники органів місцевого самоврядування представили ті заходи, які вже здійснюються і які ще слід впровадити для створення та підтримки інвестиційного іміджу їхніх громад, та презентували розроблені в межах цього проєкту інвестиційні документи.

У завершальній частині події було приділено увагу обговоренню того, чи посилення співпраці громад та консолідація зусиль впливає на розвиток їх інвестиційної привабливості та регіону в цілому.  Дану теми для учасників представили:

  • Андрій Семенюк, директор Агенції регіонального розвитку в Тернопільській області
  • Валерія Колесніченко, регіональна проєктна координаторка Програми EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП (GIZ)

Також в межах заходу Анелія Сенчишена, спеціаліст з питань зв’язків зі спільнотами й відкритості «Програма відновлення Іспанського Червоного Хреста» Тернопільської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, презентувала для учасників проєкт «Підтримка життєдіяльності незахищених верств населення в Тернопільській області», який вже в наступному році буде втілювалися на Тернопільщині.

Більше даних про результати проєкту “Розвиток бізнесу північної Тернопільщини” будут опубліковані на сайті. Наразі команда Центру розвитку ініціатив «ІнСорс» дякую партнерам за допомогу та підтримку в його реалізації, а учасникам всіх активностей в межах проєкту за зацікавленість, бажання розвиватися та націленість на результат.

______

Захід організовувався в межах проєкту «Розвиток бізнесу Північної Тернопільщини» реалізується громадською організацією Центр розвитку ініціатив «ІнСорс» у співпраці з Лановецькою міською радою в межах грантового конкурсу з системної підтримки малого і середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці « EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Грантовий конкурс виконує Фонд розвитку підприємництва, стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.

Зміст публікації є виключною відповідальністю Центру розвитку ініціатив «ІнСорс» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ, ФРП.