РОЗВИТОК ТЕПЛИЧНОГО БІЗНЕСУ ЧЕРЕЗ НАВЧАННЯ

Галина Фоміна приватна підприємиця, фермерка (місто Збараж Тернопільська область)

«Мені був цікавий цей досвід, що я, не тратячи великих коштів, не тратячи великих зусиль, можу навчитися чомусь новому. Я — спеціаліст у вузькій галузі, я — агроном. Бухгалтерський облік, цифровізація — це все було надзвичайно цікавим, це все було новим. Я сподіваюся, що зможу його застосувати у власному виробництві, чим покращити свій бізнес та допомогти іншим людям навколо мене», — розповідає Галина Фоміна»

«Я взагалі не ставила собі питання, чи варто», — саме ці слова озвучила Галина Фоміна, приватна підприємиця та учасниця бізнес-школи «B2B School», на запитання, що її спонукало пройти навчання для власників бізнесу.

Пані Галина з чоловіком Валентином займаються вирощуванням овочевої продукції в теплиці. В тепличному бізнесі вони з 1995 року. Починали свою діяльність в тепличному господарстві «Калинівка» Броварського району Київської області. У зв’язку зі зміною місця проживання у 2000 році організували підприємство на базі орендованої теплиці в м.Збараж Тернопільської області. Тут було впроваджено у виробництво голландську технологію вирощування овочів способом малооб’ємної технології, що дало можливість збільшити кількість вирощеної продукції й планувати розширення виробництва. Перевагою даної технології також є можливість вирощування якісної продукції без надлишкового вмісту нітратів.

У вирощуванні овочів використовуються рецепти з живлення для рослин, які пані Галина, як спеціалістка у цій галузі, складає самостійно, базуючись на рекомендаціях голландських та польських агрономів. Зокрема, для запилення помідорів підприємство закуповує джмелів, для боротьби зі шкідниками — корисних комах, які поїдають шкідників, що дозволяє вирощувати продукцію без хімічних обробок.

Підприємство не припиняло своєї діяльності ні в умовах карантину, ні під час війни, хоч частина працівників зараз на фронті й замінити їх добрими фахівцями складно.

У 2015 році пані Галина та пан Валентин взяли в оренду додаткову ділянку землі, де розпочали будівництво першого модуля власної теплиці площею 0.5 га. Станом на сьогодні теплиця побудована, проте все ще потребує доукомплектування, зокрема, системою крапельного поливу та мінераловатним субстратом для посадки рослин. Саме бажання розвинути власний бізнес та залучити додаткові грантові кошти при професійній експертній підтримці привело пані Галину до участі в бізнес-школі в межах проєкту «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини», який реалізовувався в межах програми EU4Business завдяки співпраці Фонду розвитку підприємництва й Центру розвитку ініціатив «ІнСорс».

Пані Галина пройшла навчання у бізнес-школі «B2B School», при менторській підтримці написала проєкт та бізнес-план для залучення грантових коштів для розвитку власного бізнесу. Підприємиця переконана, що треба постійно розвиватися, використовуючи всі наявні можливості для свого розвитку й розвитку власної справи, і тоді вдасться досягнути бажаного.

__________

Проєкт «Розвиток бізнесу північної Тернопільщини» реалізовувався Центром розвитку ініціатив «ІнСорс» в межах грантового конкурсу з системної підтримки малого і середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. Детальніше: www.eu4business.org.ua

Грантовий конкурс виконує Фонд розвитку підприємництва. Cтратегічний виконавець програми — німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Замовник відео – ГО «Центр розвитку ініціатив «ІнСорс».

Зміст публікації є виключною відповідальністю Центру розвитку ініціатив «ІнСорс» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ, ФРП.